Îți dorești puțină schimbare și să îți amenajezi altfel bucătăria? În acest caz, trebuie să știi că există unele lucruri sau sfaturi, reguli chiar de care să ții cont.
La ce trebuie să te gândești deci atunci când vine vorba despre amenajarea bucătăriei? Electrocasnice, stiluri de amenajare, mobilier, spații de depozitare… iată care sunt lucrurile de care să ții cont.
Amenajarea bucătăriei și triunghiul de activitate. În amenajarea unei bucătării, se remarcă 3 zone foarte importante, care constituie triunghiul de activitate: zona de gătit sau zona fierbinte (cu plita de gătit și cuptorul), zona de depozitare (frigidere și spații depozitare) și zona cu apă ( chiuvetă, mașină de spălat vase, coșuri de gunoi etc.). Pentru a proiecta cu succes o bucătărie, trebuie să aplici în designul planului tău, triunghiul de activitate. Este cel care optimizează spațiul, simplifică și asigură un spațiu mai sigur pentru activitățile tale.
Tot din motive practice, se vor amplasa chiuveta și plita aproape de racordurile utile (apă, gaz sau electrice). În ambele cazuri, se va evita ocuparea unghiurilor cu chiuveta sau zona de gătit, cu aragazuri.
Gândește-te și la spațiile de depozitare atunci când amenajezi bucătăria. Gândirea bună este esențială. Fă un inventar cât mai exhaustiv al nevoilor de depozitare, ținând cont de faptul că majoritatea ustensilelor și echipamentelor trebuie să fie la îndemână.
Niciodată pierdute, spațiile și unghiurile mici sunt ușor de exploatat cu un mobilier care economisește spațiu, practic și ingenios.
Trebuie să cunoști și măsurile și dimensiunile. Pentru amenajarea unei bucatarii, iată câteva noțiuni cu măsuri și dimensiuni.
Pentru mobilierul și aparatele de bucătărie: pentru o bună circulație, ar trebui să se asigure 70 de centimetri de spațiu liber în fața corpurilor de jos și de sus. În jurul dulapurilor, sertarelor și mașinii de spălat vase, se lasă 90 cm. Înălțimea corpurilor de pe perete trebuie să fie de cel mult 220 cm pentru cel mai înalt raft.
Pentru aparatele electrocasnice, se recomandă să se așeze cuptorul la nivelul ochilor și hota la o înălțime de 60 cm de plită.
Pentru blatul de lucru: măsoară minimum 60 până la 65 cm în adâncime pentru a putea glisa pe dedesubt electrocasnice și mobilier de dimensiuni standard. Înălțimile potrivite țin cont de înălțimea celor care folosesc mobilierul. Ca titlu orientativ, se recomandă o înălțime între 85 și 95 cm pentru blatul de lucru.
Alege un stil de amenajare potrivit. Fiecare vine cu avantajele și constrângerile sale. Poți alege un stil linear în I, foarte practic mai ales pentru un loc mai îngust, un stil în L care merge pentru orice tip de spațiu sau unul în U, ideal pentru spațiile mai mari, fiecare perete fiind dedicat triunghiului de activitate.